
Odkryj nowe terytoria smakowe – food pairing
Food pairing - poszerz swoje wiadomości!
Chociaż jesteśmy przyzwyczajeni do określonych połączeń aromatów, nie oznacza to, iż parowanie ze sobą potraw, które na pozór w ogóle do siebie nie pasują, nie może przynieść ciekawych i, co najważniejsze, smakowitych efektów. Przekonujemy się o tym coraz częściej. Silne oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało bez wątpienia pojawienie się na rynku nieznanych przedtem w Polsce produktów, jak również otwarcie się na inne tradycje kulinarne. Dzięki temu chociażby zestawienie egzotycznych sosów owocowych z mięsem nikogo już nie zaskakuje. Ci, którzy rozsmakowali się w tych wyjątkowych fuzjach aromatów często rozpoczynają swoje doświadczenia i na własną rękę szukają jeszcze bardziej dziwnych połączeń. Żeby te jednakże przyniosły wyczekiwane efekty, powinno się uprzednio zaopatrzyć się w fachową wiedzę.
Food pairing – łączenie smaków w harmonijną, nieprzeciętną całość
Chcąc, żeby nasze kulinarne poszukiwania naprawdę stały się przyczyną ekscytacji oraz umożliwiały odnalezienie nowych smakowych przyjemności, powinno się działać zgodnie z regułami przyjętymi w dzisiejszej sztuce kulinarnej. Te, oczywiście, są wyłącznie wskazówkami, o których nie wolno zapominać, aby smaki mieszają się w nietuzinkową, a jednak harmonijną całość. Najlepiej uczynimy, jeśli nauczymy się food pairingu. Tak tytułuje się się sztukę łączenia ze sobą smaków, które w ogólnym przekonaniu uważane są za całkowicie ze sobą niewspółgrające. Wszelkie zasady food pairingu są jednakże dokładnie przemyślane i poparte szczegółową wiedzą z obszaru biochemii, dotyczącą zwłaszcza zawartości konkretnych substancji w wykorzystywanych produktach. Food pairing traktuje nie tylko o posiłkach, lecz też o napojach (w tym wysokoprocentowych).
Food pairing. Czy można się to opanować?
Do opanowania food pairingu potrzebne są instynkt oraz duża fantazja, jednak to nie one będą najistotniejsze. O wiele bardziej jest istotna teoretyczna wiedza z obszaru ilości poszczególnych substancji w ingredientach potraw, jak również tego, jak reagują one z pozostałymi związkami. Wobec tego trafnym posunięciem będzie udział w warsztatach z food pairingu prowadzonych przez zawodowego szefa kuchni – głównie dlatego, iż przekazanie elementarnej wiedzy trwa nie więcej niż kilka godzin.
Nasze dane:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków
Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail:
[email protected]