Domowe kiszonki – czy kisi się tylko warzywa?

Kup zdrowe kiszonki na https://artmankiszonki.pl.

Kiszonki są tak silnie zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że uważamy, iż jest to przede wszystkim słowiański smakołyk, rzadko napotykany w innych rejonach świata. Jednakże domowe kiszonki modne są nie tylko w całej Europie, ale również w Azji oraz w obu Amerykach.

Kiszonki znane są ludziom od tysięcy lat

Wedle historyków proces konserwowania pokarmów przez ich przechowywanie w solance, w soli bądź w occie, wykorzystywany jest przez ludzkość od ponad czterech tysiące lat. Proces ten najprawdopodobniej nie została odkryta w Europie, a na terenach antycznej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji mlekowej nie psuje się, gdyż niskie pH roztworu, w którym jest on zanurzony, hamuje rozmnażanie się bakterii powodujących gnicie. Kilka wieków wstecz był to perfekcyjny sposób, aby przedłużyć czas zdatności do konsumpcji warzyw, mięsa oraz ryb nawet o kilka miesięcy. W wyniku tego przyjęła się tradycja szykowania m.in. kiszonek z myślą o jesieni i zimie. Kiszone przetwory od zarania swojego istnienia znane są z aspektów prozdrowotnych, co naturalnie jest potwierdzone. Charakteryzują się one np. sporą zawartością witaminy C, stąd też żeglarze statków, które miały w magazynie kwaszonki, rzadziej chorowali na szkorbut. Ciekawostką jest, iż w języku polskim kwaszone przetwory warzywne nazywa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza objętościowa dla zwierząt przykładowo z kukurydzy i rzepaku.

Kwaszonki na świecie

Najbardziej rozpowszechnionym warzywem kiszonym jest ogórek, który jest używany w kuchni de facto w większości zakątków świata, nawet w Kanadzie i w USA, gdzie ten wariant przetworów z warzyw nie cieszy się ogromną popularnością. Jednak pickle są tam bodaj wyjątkowo lubianym składnikiem hamburgerów, hot-dogów i kanapek. Nad Wisłą obok ogórka, bardzo popularne są kiszona kapusta i buraki, z których korzysta się do przyrządzania surówek oraz zup. Ale to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W innych krajach świata kisi się m.in. cebulę, pomidory, jak również owoce (np. oliwki).

Solanka i ocet wpływają na teksturę oraz smak warzyw, dając im chrupkość i kwaśność. Kiszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni lat stały się podstawą lub znaczącym dodatkiem do tysięcy dań narodowych. Należy pamiętać, że smak kiszonych przetworów może być inny w oddalonych od siebie krajach świata, gdyż jest on zależny od dodatków do zalewy, których używa się w trakcie kwaszenia. Tym samym ogórek przygotowany podług standardowego polskiego przepisu, miał inny smak niż ten wyprodukowany np. w Indiach.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]