
Nie jesz kiszonej kapusty? Szkoda, bo to samo zdrowie!
Jeśli szukasz kapusty kiszonej, odwiedź ten adres.
Specyficzny smak kapusty kiszonej jest znaczącą częścią polskiej kuchni. Jest ona składową wielu dań i przeciętny Polak stosunkowo często gości ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to wyjątkowo zdrowa żywność.
Liczne minerały i witamina A – co znajduje się w kwaszonej kapuście?
Kapusta kiszona, czy też kwaszona, gdyż tych dwóch określeń używa się na zmianę, to jeden z tych produktów spożywczych odkrytych za sprawą szukania przez człowieka metody na kilkumiesięczne składowanie pokarmów. W efekcie zastosowania fermentacji mlekowej, drobno poszatkowane liście białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez parę miesięcy. Kiedyś jedzenie kwaszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, których zdobycie zimą było o wiele bardziej skomplikowane niż w dzisiejszych czasach. A należy zaakcentować, że w kwaszonej kapuście jest wiele substancji ważnych dla poprawnego działania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz posiadającej między innymi właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. W produkcie tym znajdują się także inne kluczowe dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (jak B3, B5, B9). Dodatkowo, kwaszona kapusta to źródło między innymi magnezu, wapnia oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Równocześnie to pożywienie niskokaloryczne, stąd zaleca się jego konsumpcję osobom na diecie.
W jakich potrawach wykorzystuje się kapustę kwaszoną?
Kapusta kiszona na naszych talerzach pojawia się jako najważniejszy element dań, jak i w przystawkach do nich. Niegotowaną na ogół je się ją jako surówkę z tartą marchewką i posiekaną cebulką, która współgra z daniami z ryb czy ziemniaków, a czasem na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To też składnik, który perfekcyjnie harmonizuje z grzybami i mięsem, więc wykorzystuje się ją w nadzieniu do pierogów, łazanek czy pasztecików. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie powstałyby popularne polskie dania – bigosu, góralskiej kwaśnicy bądź kapuśniaka.
Generalnie każdy kucharz posiada własny przepis na kapustę kiszoną, jednakże w dzisiejszych czasach z rzadka zakwasza się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już konieczności gromadzenia jedzenia na zimę. Kapustę kwaszoną w wielkich oraz małych woreczkach bez trudu znaleźć można w każdym sklepie, a nawet można zamówić ją online. Polscy producenci mają w swoim asortymencie też ekologiczną kapustę kiszoną.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]