
Sok z buraków i kiszonej kapusty i ich wpływ na nasze zdrowie
Dowiedz się więcej o soku z kiszonej kapusty.
Artykuły fermentowane po latach zapomnienia powtórnie wracają na polskie stoły. Do kapusty i buraków dołączają także inne, do tej pory mniej popularne owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych zaletach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób zapomnieć również o napojach takich jak kwas chlebowy, kefir albo rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie są warte uwagi – pomagają w prosty i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału substancje potrzebne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – co w nich się znajduje?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający sporo związków wpływających pozytywnie na nasze samopoczucie. Głównym składnikiem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z buraków, ogórków bądź pozostałych kiszonek to także świetne źródło witamin. Godna uwagi jest przede wszystkim duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy K i P oraz znaczne stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonych buraków – dlaczego trzeba go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, ze względu na obecność bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Na domiar tego liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, jak również pomagają radzić sobie z osłabieniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo niestrawność lub wrzody dwunastnicy. Stanowią one też tarcze ochronną w trakcie kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]