
Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny
Potrzebujesz różowej soli himalajskiej? Sprawdź superbutelki.pl/pl/c/Sole/119
Sól to związek chemiczny niezbędny do właściwego działania organizmu człowieka. Jakie zalety posiada różowa sól himalajska oraz sól kłodawska? Dlaczego warto stosować je w kuchni?
Cechy różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który doskonale wzbogaca smak potraw. Choć nadmierne wykorzystanie soli ma niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozważne ilości (nie więcej niż 6 gramów w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla poprawnego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, to jest pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze złóż liczących prawie 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo cennych pierwiastków i minerałów, między innymi żelazo, potas czy magnez, a równocześnie jest pozbawiony szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska wspaniale podbija smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – źródło potasu, wapnia i żelaza
Sól kłodawska niejodowana natomiast to artykuł o wysokim poziomie czystości – posiada ok. 97% NaCl i stanowi idealny do naszych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem żelaza, wapnia czy potasu, czyli pierwiastków niezbędnych do zachowania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dlatego nie zatraca swoich cech i jest bez problemu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest szeroko wykorzystywana nie tylko w branży spożywczej, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]