
Superfood po polsku – soki z kwaszonych buraków i kiszonej kapusty
Znajdź sok z kiszonej kapusty eko na https://bit.ly/2We0hGJ.
Od wieków w polskiej tradycyjnej kuchni wykorzystuje się kwaszone warzywa. Ostatnio jednak notorycznie mówi się także o właściwościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej widoczny jest na półkach sklepowych w działach z żywnością ekologiczną.
Sok z kapusty kiszonej – składniki odżywcze i właściwości
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił zapewne każdy z nas. Nasze babcie na własną rękę przygotowywały kiszoną kapustę na bazie rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty częstokroć dawały swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, mówiąc, że napój jest niezmiernie zdrowy, choć bardzo kwaśny. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to świetne źródło witamin! Zawiera on ogromne ilości witaminy PP, A, E oraz C, a także rozmaite minerały, jak m.in. żelazo, sód oraz potas. Wiele osób miewa trudności z przyzwyczajeniem się do kwaśnego smaku tego soku, niemniej jednak powinnyśmy sięgać po niego regularnie, bo eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo oraz wspomaga trawienie, dzięki czemu może wspierać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić brak witaminy C, co wspiera odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty podaje się również anemikom ze względu na zawarte w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego napoju nie powinno się nadużywać – zaleca się wypijać nie więcej niż 1 szklankę soku na dzień.
Sok z kwaszonych buraków jest jednakowo prozdrowotny!
Sok z kiszonego buraka jest kolejnym lubianym sokiem, którego używamy od lat w kuchni, a który pijemy także jako zdrową przekąskę. Zawiera on sporo witamin i ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: zapobiega zatwardzeniom, wyostrza koncentrację, a jednocześnie obniża ciśnienie. Chociaż buraki cechują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go pić cukrzycy. Nie zaleca się jednak jego spożycia paniom karmiącym piersią oraz w ciąży, jak również osobom cierpiącym na choroby nerek albo reumatyzm.
Jeśli nie posiadasz wiedzy, by przygotowywać soki z kiszonek na własną rękę, możesz nabyć je w ulubionym markecie albo założyć na nie zamówienie wprost w sklepie internetowym producenta. Miej jednak na uwadze, że tego typu soki należy składować w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]